Hoe kies je een studie die bij je past?

Hoe kies je een hbo studie die bij je past? 
Al in de laatste jaren op de middelbare school ben je er vaak mee bezig: wat ga je hierna voor studie doen? Er zijn zoveel opties en mogelijkheden, dat het vaak overweldigend is. Ook ik was in mijn laatste jaar van de havo bezig met welke studie ik daarna ging doen. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik goed wist wat ik wilde en me goed had ingelezen over mijn vervolgstudie. Toch koos ik uiteindelijk een studie die niet zo goed bij mij paste. En waar ik ook uiteindelijk mee gestopt ben. 
Ik heb hier veel van geleerd en hoop dat jullie wat aan mijn verhaal/tips hebben. 

Toen ik in mijn laatste jaar zat van de havo op de middelbare school, wist ik al dat ik iets met mode en schrijven wilde doen. Als bijbaantje schreef ik artikelen voor een krant & ik was dol op winkelen en de laatste trends volgen. Een studie die deze twee passies van mij zou combineren zou perfect voor me zijn dacht ik. En zo kwam ik bij de studie hbo Modemanagement terecht. Ik bezocht informatiedagen en liep een dag mee met de eerstejaars studenten. Om zo een goed beeld te vormen van de studie. En daarna wist ik zeker dat ik die opleiding wilde gaan doen. 

Ik slaagde netjes voor mijn havo en ging op zoek naar een studentenkamer vlakbij mijn nieuwe school. Na een aantal bezichtigingen, vond ik uiteindelijk een prachtige kamer met eigen keuken en gedeelde badkamer. Ik was zo happy! De kamer lag vlakbij school en voor mijn verjaardag kreeg ik allerlei mooie nieuwe meubels. In de laatste week van de zomervakantie kreeg ik de sleutel van mijn nieuwe kamer en ik begon samen met mijn ouders & vriend met het klussen en inrichten. Wat was ik happy met mijn nieuwe paleisje. Maar stiekem was het ook wel gek om daar te gaan wonen, 'ver weg' van mijn ouders, vriend en vriendinnen. En van mijn vertrouwde wereldje.

Hbo modemanagement

In de eerste week van school koos ik ervoor om bij de studentenvereniging te gaan met bijbehorende 'ontgroening'. Pfoe dat was afzien! In die paar dagen heb ik amper geslapen en werd ik super smerig door alle activiteiten en uitdagingen. Maar ik heb er wel veel over mezelf geleerd. En na de dagen volbracht te hebben hoorde ik bij de studentenvereniging. Een super gezellige groep, die altijd in was voor een feestje. Ik heb heel veel mensen leren kennen en voelde me direct welkom. 
Na een aantal maanden de studie gevolgd te hebben, kwam ik er helaas achter dat het toch niet aansloot bij 'wat ik later wilde gaan doen'. Ik wilde niks leren over stoffen, modetekenen en verkoop e.d. En had ook geen ambitie om een eigen kledingwinkel te beginnen of in een kledingwinkel te gaan werken. En daarnaast was het vak Duits ook behoorlijk pittig, want dit vak had ik laten vallen op de middelbare school. Ik miste het schrijven over mode en ik kwam er daar achter dat ik meer met communicatie en schrijven wilde gaan doen. En me daar in wilde gaan specialiseren. Daarnaast miste ik 'de Zeeuwse nuchterheid' daar en had ik dus eerlijk gezegd ook een beetje heimwee naar Zeeland.

Ik besprak mijn twijfels met mijn ouders, want zij hadden al gemerkt dat ik me niet meer 100% gelukkig voelde. En ik besloot uiteindelijk te stoppen met mijn studie daar. Wat was ik opgelucht dat ik die knoop had doorgehakt! Er viel echt een last van mijn schouders af. Maar ik besefte ook direct dat al mijn toekomstplannen weg waren. En ondanks dat ik opgelucht was, voelde het ook of ik in een zwart gat terecht kwam. Want ik stond weer voor een studiekeuze. En ik had in mijn achterhoofd zitten dat ik al een keer de verkeerde keuze had gemaakt. Dat mocht niet weer gebeuren...

Omdat ik tijdens mijn studie modemanagement had geleerd dat ik graag meer met schrijven wilde gaan doen, twijfelde ik tussen de studies hbo Journalistiek en hbo Communicatie. Omdat ik niet weer op kamers wilde, en mijn ouders door dat gehele verhuisproces wilde laten gaan, besloot ik voor hbo Communicatie te gaan. Dit omdat het een brede opleiding is waardoor je in veel verschillende beroepen terecht kan komen en omdat de HZ lekker dichtbij was. 

Op kamers in Amsterdam

En dat is tot nu toe een van mijn beste beslissingen geweest. Ik heb in de 4 jaar hbo communicatie heel veel mogen leren, op het gebied van marketing, branding, social media, evenementenorganisatie, crisiscommunicatie, content schrijven e.d. En het is een perfecte basis voor mijn werk nu. Vooral tijdens mijn meewerkstage en afstudeerstage heb ik heel veel mogen leren. Daarnaast begon ik mijn eigen mode-blog. En had ik zo de voor mij perfecte combinatie van schrijven en mode. 

Momenteel werk ik als online marketeer bij een internetbureau. En ik gebruik nog dagelijks wat ik tijdens mijn studie heb geleerd. De ene dag bedenk ik een campagne voor op social media, terwijl ik de andere dag bezig ben met contentmarketing en seo. Ik kan echt mijn creativiteit kwijt in wat ik dagelijks doe en geen dag is hetzelfde.

Ik vraag het me soms nog wel eens af hoor, wat ik nu had gedaan als ik de studie modemanagement wél had afgerond. Woonde ik dan in Amsterdam met een appartementje net buiten het centrum? En werkte ik dan als store-manager bij de Zara? Of als inkoper voor de Bijenkorf? Klinkt heel gaaf natuurlijk, maar ik ben super happy met hoe mijn leven nu is <3

Wijze les die ik heb geleerd: het maakt niet uit als de studie die je hebt gekozen  uiteindelijk niet goed bij je past. Je moet doen wat jou gelukkig maakt. En soms kom je inderdaad op je bestemming met een omweg. Net als ik had, maar ik heb onderweg wel heel veel over mezelf en mijn passies mogen leren. En heb uiteindelijk een fijne studie gevonden en een fijne baan die bij me past.

fotobronnen: weheartitMijn favoriete agenda:

CONVERSATION

3 reacties:

 1. Fijn dat je een goede keuze hebt kunnen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pfoe... ik ken die keuzestress inderdaad! Had zelf ook veel moeite om een juiste opleiding te kiezen toen ik van de middelbare school afkwam. Uiteindelijk ben ik gegaan voor de opleiding HRM in Deventer en daar ben ik nu helemaal op mijn plekje in het 2e jaar. Fijn dat jij ook uiteindelijk de goede keuze heb gemaakt! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn om te horen dat je helemaal je plekje hebt gevonden! HRM lijkt me een interessante studie :)

   Verwijderen

INSTAGRAM