Een rijbewijs en auto geven vrijheid

Inmiddels ben ik alweer 7 jaar de trotste bezitter van een rijbewijs. En nu ik sinds een jaar een eigen auto heb, snap ik wat mensen bedoelen met dat het je vrijheid geeft. Niet meer afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, familie of vrienden. Maar zelf in de auto stappen en overal naartoe kunnen rijden. Heerlijk!

In mijn eindexamenjaar ben ik begonnen met theorie en daarna met rijlessen. Ik had eerst les in een benzineauto, maar dat beviel me niet zo goed. Ik werd erg onzeker, doordat ik de auto steeds stil liet vallen voor een stoplicht e.d. Daarom besloot ik over de stappen naar een andere rijschool, die wel gewoon les gaf met dieselauto's. En na het doorlopen van een lessenpakket vond mijn instructrice dat ik klaar was voor mijn examen. Ik weet nog hoe zenuwachtig ik toen was. Ik haalde mezelf allerlei scenario's in mijn hoofd over wat er allemaal mis zou kunnen gaan. En hoorde van iedereen hoe streng de examinatoren van het CBR wel niet waren. Maar na een zenuwslopende rit - mét klotsende oksels en zweethanden - hoorde ik dat ik geslaagd was. Een aantal dagen daarna mocht ik dan eindelijk mijn roze pasje ophalen. Ik ben daar nog steeds zo blij mee!


Bij een autorijschool kun je vaak naast je autorijbewijs ook nog andere bewijzen halen, zoals je motorrijbewijs en vaarbewijs. Maar ook voor werk gerelateerde opleidingen kun je er terecht, zoals een Taxidiploma of Heftruckcertificaat

Ik  sprak laatst mijn neef op een verjaardag en hij vertelde me dat hij een nieuwe baan heeft en bezig is met zijn Heftruckcertificaat halen. Bij een heftruck moest ik gelijk terugdenken aan een fragment dat ik laatst op tv zag (ik geloof BNN) waar ze met heftrucks een wedstrijdje gingen rijden en dat leek erg simpel. Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat je daarvoor een certificaat nodig hebt. Mijn neef vertelde dat er nog steeds veel ongelukken met heftrucks gebeuren. En dat zijn opleiding en certificaat dus erg belangrijk zijn. Hij heeft zijn opleiding nu bijna afgerond, maar dat maakt hem nog geen heftruckchauffeur vertelde hij. Hij bezit dan wel alle vaardigheden en kennis van veiligheidsregels, maar hij moet eerst nog voldoende ervaring opdoen. En dat begrijp ik wel. Toen ik net mijn autorijbewijs had, miste ik ook nog de vaardigheid van het vele doen. Ik moest nog bij alles nadenken, schakelen, gas geven e.d. En nu gaat het rijden eigenlijk vanzelf.

CONVERSATION

1 reacties:

INSTAGRAM