Wat ik geleerd heb door bloggen

Mijn blog bestaat nu alweer twee jaar en ik heb in die tijd veel geleerd. Zo leerde ik al snel dat bloggen niet alleen foto's maken en artikelen schrijven is, maar veel meer dan dat. Bedrijven benaderen, persevents bezoeken en andere bloggers ontmoeten hoort er ook bij. Afgelopen jaren heb ik super veel leuke bloggers ontmoet, ben ik samenwerkingen aangegaan met diverse bedrijven en heb ik veel beter leren fotograferen en schrijven. Benieuwd wat ik nog meer geleerd heb?

Fotografie
Toen ik net begon met foto's maken voor mijn blog lette ik eigenlijk niet op belichting, achtergrond en compositie. Ik maakte snel een paar foto's met mijn telefoon en plaatste die op mijn blog. Nu let ik op de lichtinval en dat ik foto's maak als het licht van buiten goed is. Ik maak mijn productfoto's op mijn fur van Ikea of mijn witte plaat van hoogglans. En ik maak gebruik van attributen om foto's minder saai te maken en op te fleuren. Ik ben nog op zoek naar goede softboxen, zodat ik ook met slecht weer en s'avonds foto's kan maken. Dat komt vooral nu heel goed van pas. Hebben jullie misschien goede tips?

Goed leren plannen
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit zo van het plannen ben geweest en altijd last minute dingen deed. Doordat mijn blog groeide en ik daarnaast de opleiding Communicatie volgde en nog een ander bijbaantje had moest ik wel leren plannen. Soms heb ik veel tijd om te bloggen en dan is het heerlijk om vooruit te werken. En op een drukke school/werkdag soms even een uurtje inplannen om een blogartikel te schrijven vind ik ook fijn werken. 

Studie Communicatie
Vijf jaar geleden koos ik voor de opleiding Communicatie, omdat ik schrijven en online media erg leuk vond. Maar ik bleef twijfelen of ik niet beter voor een andere opleiding had moeten kiezen, omdat de opleiding vrij breed is. Mede door mijn blog en een aantal interessante vakken op school, weet ik dat ik goed gekozen heb. En in mijn verdere loopbaan zou ik graag schrijven, online media en mode met elkaar combineren. Mijn blog is mijn visitekaartje, want zo kan ik aan bedrijven  laten zien wat ik kan. 

Eigen website
Vroeger vond ik het al leuk om een eigen website te maken, zo had ik een eigen site op Kindertent en later ook op CU2 (kennen jullie dat nog?) Daar heb ik mijn eerste basis gelegd over hoe html werkt en hoe je foto's kan bewerken. Door lessen op school en door verschillende boeken te lezen over website's en html is mijn kennis nu veel professioneler. 

Zakelijk gebied
Op zakelijk gebied heb ik ook een grote groei doorgemaakt. In het begin durfde ik nooit naar bedrijven te schrijven waar ik graag mee samen wilde werken. Maar ik heb gemerkt dat als je gewoon de stoute schoenen aantrekt en ze benaderd je vaak een leuke reactie terug krijgt en er regelmatig een leuke samenwerking uit voort komt. Hetzelfde geldt voor pr-bureaus. Als ik een leuk merk vond die bij een pr-bureau ingeschreven stond, stuurde ik daar een mailtje naartoe om me voor te stellen en over mijn blog te vertellen. In het begin vond ik dit heel eng, maar door de leuke reacties die ik terug krijg gaat het me steeds makkelijker af.

Kennis
Doordat ik op de perslijst sta bij verschillende bureaus ben ik als een van de eersten op de hoogte van nieuwe collecties en producten. Super leuk! Ook lees ik graag op andere blogs over nieuwe producten en hun reviews. Ik heb vrijwel nooit meer een miskoop, want ik lees altijd eerst op andere blogs hun ervaringen. Zo heb ik nooit meer een mascara die klontert, lipstick die niet lang blijft zitten of een oogschaduw met te weinig pigment. Super fijn! 

CONVERSATION

20 reacties:

 1. Heel fijn artikel! Ik heb ook al zo ontzettend veel geleerd door het bloggen en dat vind ik er ook zo fijn aan! Je leert voortdurend bij! Ik probeer ook zo veel mogelijk zelf uit te zoeken, soms duurt het lang voor het me lukt maar als het me dan uiteindelijk lukt ben ik zo trots dat ik het zelf gedaan heb! Ik merk dat ik in alles stilaan vooruit ga, maar dat er ook nog veel verbetering mogelijk is, en dat vind ik net wel fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Kim! Heel herkenbaar wat je vertelt inderdaad. We kunnen trots zijn op onszelf <3

   Verwijderen
 2. Wat leuk om te lezen en wat fijn dat je al zoveel 'informatie' rijker bent dankzij bloggen. Bloggen is natuurlijk ook iets erg moois en super leuk om te doen! Ik zou het ook erg leuk vinden om samenwerkingen aan te gaan & vooral andere bloggers te ontmoeten. Helaas is het bij mij nog niet zover gekomen maar ik blijf erop hopen en dan komt het vast wel een keer! Veel liefs & alvast een heel fijn weekend! <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! En bij jou komt dat ook allemaal wel! Gewoon doorgaan met wat je nu doet, want je hebt een hele leuke blog <3

   Verwijderen
 3. Wat heb je dit ook leuk geschreven zeg! Een paar dingen zijn wel herkenbaar, maar zelf blog ik nog niet zo lang als jou. Ik hoop over een paar jaar ook net zoveel te weten te komen over bloggen als jou :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk artikel! Hihi ik twijfel ook heel erg over een studie communicatie... Ontzettend leuk hoeveel je te weten bent gekomen en wat je hebt geleerd door het bloggen!
  X Emma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Emma! En Communicatie is echt een aanrader :)

   Verwijderen
 5. Ben ik het helemaal mee eens. Ik heb ook veel geleerd door het bloggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal mee eens. Ik heb ook echt ontzettend veel geleerd van het bloggen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een herkenbaar lijstje! Onze blog is nog heel klein, dus ik durf nog geen bedrijven en pr bureau's te schrijven, maar ik weet nog hoe trots ik was toen mijn lievelingswinkel me een mailtje schreef of ik een artikel voor hun wilde schrijven in ruil voor shoptegoed, haha. Je mag echt onwijs trots op jezelf zijn want je blog is echt een onwijs leuke site!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Durf te dromen Denise! En jullie blog is super leuk, dus blijf zo doorgaan! <3

   Verwijderen
 8. Hoi Tara! Ik vind dit echt ontzettend inspirerend om te lezen. Ik denk dat ik hier zelf veel van kan leren. :) En inderdaad, door het gewoon te doen kan je de meest bijzondere dingen bereiken. Fijne avond, en veel liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ook al redelijk wat geleerd door het bloggen. Ik kan nu ook beter plannen, terwijl ik daar normaal echt een ramp in ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Erg leuk om dit te lezen zeg! Ik heb ook zoveel geleerd van bloggen en ik ben er best trots op dat ik het ondanks mijn drukke schema vol houdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn artikel met goeie tips, denk zeker dat ik hier nog wat uit kan halen! Zit je toevallig ook op de HZ haha? Wel heel fijn dat je toch blij bent met je opleiding, denk ook dat dit een heel goede combinatie is inderdaad met je blog erbij!

  BeantwoordenVerwijderen

INSTAGRAM