Ik vind het moeilijk om keuzes te maken

Met keuzes maken wordt je dagelijks geconfronteerd. Hoe laat sta ik op? Wat doe ik aan? Wat neem ik als ontbijt? Wat ga ik doen vandaag? Persoonlijk vind ik keuzes maken best moeilijk. Ik kan een tijd staan twijfelen tussen kleine keuzes. Zo kan ik in de pauze op school staan twijfelen of ik bijvoorbeeld een kaasstengel of een chocoladereep als snack neem. Of in de winkel of ik de beige jas of de zwarte jas ga kopen. Verder kan ik echt dagen piekeren over grote beslissingen. Ik vind het dan moeilijk om de knoop door te hakken en wil graag de garantie dat ik de goede keus maak.

Drie jaar geleden heb ik besloten om na vier maanden te stoppen met mijn studie en ik vond dat zo moeilijk! Ik was in Utrecht gaan studeren en mijn ouders en vriend hadden geholpen met alles naar mijn zin te maken daar. Alle muren waren geverfd en ik had gloednieuwe meubels gekocht om mijn kamer mee in te richten. Ik had alle lesboeken gekocht en was klaar om te beginnen. Maar na een tijd kwam ik erachter dat ik daar helemaal niet gelukkig was en de studie niet bij mij paste. Dit had ik denk ik na zo'n drie maanden door, maar er hing best veel vanaf als ik zou stoppen. Ik vroeg me af of mijn ouders boos zouden worden als ik het zou vertellen, we zouden al mijn spullen terug moeten verhuizen terwijl ik er net woonde, ik zou een halfjaar geen school hebben etc. Uiteindelijk heb ik toch besloten om te stoppen en ik voelde me zo opgelucht toen ik mijn ouders alles verteld had!

Afgelopen jaar stond ik nog een keer voor een grote keuze. Ik had een nieuwe bijbaan dat perfect bij mijn studie paste en mooi op mijn C.V stond. Alleen moest ik elke dag drie kwartier met de bus om er te komen. En weer drie kwartier naar huis als de dag erop zat. Het werk vond ik echt super, maar de avond voordat ik naar werk moest merkte ik dat ik tegen de 'reis' erheen op zag. Vooral omdat het in de winter was en de bus steeds niet reed door de hevige sneeuwval. Uiteindelijk heb ik na een aantal weken besloten om ermee te stoppen. Ik vond dat erg moeilijk om tegen mijn baas te vertellen, omdat ze er veel tijd in had gestoken om mij in te werken. Maar weer voelde ik me enorm opgelucht dat ik een keuze had gemaakt. 

Ik vind het altijd belangrijk om even door te zetten als ik me ergens niet zo prettig bij voel (zoals school in Utrecht of mijn bijbaantje) want ik wil dan zeker weten dat het niet gewoon tijd nodig heeft om beter te worden. Maar als ik daarna merkte dat ik er echt niet gelukkig van werd en ik uiteindelijk besloot om te stoppen was ik zo opgelucht. En het was een wijze les voor andere keuzes. Want je bent zelf de baas over je eigen leven. Als je niet gelukkig bent met wat je doet, kies dan voor iets anders!

Hieronder zie je een aantal gedachtes die ik altijd heb bij een belangrijke keuze. En een uitleg erbij hoe je dat het beste kan oplossen/relativeren. Misschien heb je er iets aan als je het ook moeilijk vind om keuzes te maken :)

Eigenlijk wil ik altijd de garantie dat ik de 'goede keus' maak, als ik moet kiezen. 
Keuzes zijn lastig, want eigenlijk wil je de zekerheid dat je de juiste keus maakt. Die garantie krijg je niet en daardoor kan je eindeloos blijven twijfelen.
Laat het los dat je alles in de hand wilt houden, je kan nooit weten wat de toekomst je brengt. Kies voor wat je nu wilt en wat je nu het beste lijkt. Een keuze is namelijk niet per se permanent.

Ik stel keuzes uit, omdat ik blijf twijfelen.
Belangrijke keuzes die je moet maken voor je uit blijven schuiven is geen goed idee. Want het blijft op je pad. De perfecte tijd om een keus te maken is er niet, dus belangrijk is dat je de uitdaging aan gaat.

Als ik advies bij verschillende mensen vraag, wordt mijn keuze nog moeilijker.
Iedereen heeft zijn/haar eigen mening over wat je het beste kan kiezen. Het is goed om mensen advies te vragen, want dat kan tot nieuwe inzichten leiden. Maar jij moet leven met je keuze en het is dus belangrijk dat je zelf volledig achter je keuze staat. Ook is het goed voor je zelfvertrouwen als je zelf een keuze maakt.

Ik kan dagenlang piekeren over een belangrijke keuze. 
Een keuze maken is nu eenmaal lastig, maar hoe langer je blijft piekeren over een keuze, hoe meer problemen en bezwaren er naar boven komen. Als ik een keuze moet maken (en weet dat ik weer ga piekeren) dan maak ik een lijstje met alle voors- en tegens die ik op dat moment kan bedenken. Als de keuze heel belangrijk is, dan streep ik een aantal voors-en tegens aan die extra meewegen. En zo kan ik uiteindelijk een goede keus maken, omdat ik dan helder voor me zie welke keus het beste is. 
Kortom, als je geen keuze maakt dan blijf je stilstaan. Natuurlijk is dat veilig, want je blijft in je comfort zone. Maar of het ook de juiste keuze is? Daar heb ik mijn twijfels bij. Soms moet je gewoon een knoop doorhakken en zien waar het toe leidt. Vind jij het moeilijk om keuzes te maken? En wat helpt jou bij het maken van een keuze?

CONVERSATION

3 reacties:

 1. Jeetje, ik herken mezelf hier best wel in. Al zijn het bij jou best wel grote stappen. Wel rottig dat je altijd zo twijfelt, maar als je uiteindelijk de goede keuze maakt kom je er gelukkiger uit.

  Liefs
  Shalane
  www.fashionmoodboard.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar zeg! Ik vind keuzes maken ook best moeilijk soms. Dat kan verschillen van kleine, simpele keuzes of grote drastische keuzes.
  Goed van je dat je je gevoel hebt gevolgd en gestopt ben met je studie (heb ik zelf ook gedaan, en ik kan me nog goed herinneren hoe dat is, zeker om het te delen met mijn ouders).
  Keuzes zijn niet altijd leuk, maar wat je zegt sommige keuzes zijn niet permanent. En als ik vrede voel met de keuze die ik heb gemaakt, dan is het voor mij goed.

  Heb je het nu wel naar je zin op je studie?

  Groetjes, Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelf vind ik het niet heel lastig om keuzes te maken (mijn hele opleiding gaat bijna om keuzes maken), maar ik snap wel dit dit heel vervelend kan zijn! Uiteindelijk moet je doen wat goed voor jou voelt, ook al is het even lastig.

  Liefs, helena

  BeantwoordenVerwijderen

INSTAGRAM